Kategorie
Uncategorized

Czy warto postawić na ekologiczne opakowania w swoim biznesie?

Zapewne jesteś jednym z wielu właścicieli biznesu w branży “gastro”, w którym to klienci kupują jedzenie i napoje na wynos w różnych opakowaniach, takich jak: torebki, pojemniki, pudełka, butelki, czy słoiki. Wykorzystujesz również na co dzień sztućce, tacki, słomki i inne dodatki gastronomiczne oraz akcesoria. Czy zastanawiałeś się jednak, czy produkty te mogą być jednym z czynników decydujących o zakupie, i czy już czas postawić na ekologiczne opakowania?

Ekologiczne opakowania – czym są?

Ekologiczne opakowania (nazywane również “eko opakowania) to produkty, które powstają w ramach odpowiedzialnej globalnie produkcji. Mają być ekonomiczne, bezpieczne dla ludzi, funkcjonalne oraz co najważniejsze ekologiczne. Oznacza to pozostawienie po sobie jak najmniejszego śladu w środowisku naturalnym. Proces recyklingu i wykorzystanie wcześniej użytych surowców sprawiają, że generowanych jest mniej odpadów oraz zaoszczędzone są zasoby naturalnej.  

Opakowania biodegradowalne – czym są?

Opakowania biodegradowalne, jest to rodzaj opakowań ekologicznych, który powstaje z źródeł odnawialnych. W momencie, kiedy trafiają one do środowiska naturalnego, jako odpady mogą degradować się zamieniając w biomasę i składniki odżywcze dla gleb. Proces ten nie wymaga ingerencji człowieka.

Z czego robi się opakowania biodegradowalne?

Opakowania biodegradowalne powstają z surowców organicznych. Najpopularniejsze z nich to:

  • rośliny strączkowe,
  • banany,
  • celuloza,
  • skrobia kukurydziana,
  • skrobia ziemniaczana.

Kompostowanie opakowań bio 

Opakowania biodegradowalne oczywiście mogą być kompostowane. Oznacza to, że wyrzucone opakowania, stają się odpadami, które przekształcają się w nawóz organiczny (kompost). Proces ten może zostać przyspieszony dzięki wykorzystaniu mikroorganizmów, odpowiedniej temperatury i wilgotności. 

Biodegradowalne torebki, pudełka, boxy, czy naczynia ulegają rozkładowi bez pozostawiania odpadów, a co za tym idzie, są ekologiczne i bezpieczne dla środowiska. Do materiałów roślinnych, które są kompostowalne należą m.in.: trzcina cukrowa, liście palmowe, słoma, otręby pszenne.

Eko opakowania, czyli opakowania gastronomiczne pochodzące z recyklingu

Recykling to proces, który prowadzi do odzyskania i ponownego wykorzystania odpadów. W ten sposób powstają również eko opakowania. Z wykorzystaniem recyklingu można uzyskać dodatki i akcesoria do gastronomii, które są produktami powstałymi z jak najmniejszym nakładem energetycznym i z wykorzystaniem odpadów. Uzyskiwane materiały pozwalają na ograniczenie eksploatacji nieodnawialnych surowców na Ziemi.

Ekologiczne opakowania z recyklingu mogą powstać z:

  • papieru,
  • plastiku
  • szkła
  • metalu
  • mąki kukurydzianej,
  • bambusa,
  • I wielu innych.

Ekologiczne opakowania dla branży “gastro”

W dobie mody na ekologię i również pogarszających się warunków klimatycznych, korzystaniem w branży “gastro” z opakowań ekologicznych to w tym momencie wymóg i konieczność. Klienci zwracają na to uwagę, więc warto wykorzystywać torebki, boxy, naczynia, dodatki ekologiczne, dzięki czemu możemy uzyskać przewagę konkurencyjną na rynku. Część firm już teraz zaopatruje się w materiały przyjazne środowisku naturalnemu. Eko-opakowania to troska o środowisko, o siebie nawzajem, o Klienta i o swój biznes w jednym.